НАЙ-НОВИ
Старият Созопол през 1931 г.
Уникална архивна снимка показва стария Созопол през 1931...
Как чаят спаси Англия?
01.12.2024 08:10 | Видян 106 пъти
Чаят бързо се превръща в един от най-ценните ресурси на Британската империя през 18-ти век. Но това може да е имало и нежелан ефект върху британското население – намаляване на смъртността.
Чаят е бил много неща в своето време – глобална стока, утешителна напитка и дори, в очите на някои жители на Бостън преди 250 години тази седмица, символ на потисническата политика. Но една роля, която може би не сте приписали на чая, е тази на животоспасяваща здравна интервенция.
В скорошен документ в Review of Statistics and Economics икономистът Франсиска Антман от Университета на Колорадо, Боулдър прави убедителни аргументи, че експлозията на чая като напитка за всеки в края на 1700 г. в Англия е спасила много животи. Това не би било заради някакви антиоксиданти или други вещества, присъщи на хваленото листо.
Вместо това, простата практика на кипене на вода за чай, в епоха, преди хората да разберат, че болестта може да бъде причинена от пренасяни от водата патогени, може да е била достатъчна, за да предпази мнозина от преждевременна смърт.
Английската демография от тази епоха отдавна представлява пъзел за историците. Между 1761 и 1834 г. годишната смъртност е намаляла значително от 28 на 25 на 1000 души. Но в същото време заплатите не изглежда да са се повишили много, а стандартът на живот също не се е повишил. Всъщност с възхода на индустриалната революция все повече и повече хора се тълпяли в градове, чиито санитарни условия оставяли много да се желае. „Бих казал, че това не е уреден дебат“, казва Антман.
Идеята, че чаят може да е липсващото звено тук, благодарение на необходимостта от преваряване на водата за правилно приготвяне на напитка, е била лансирана от историци в миналото. Врящата вода убива бактериите, които причиняват диарийни заболявания като дизентерия, която често се нарича "поток" или "кървав поток" в регистрите на смъртните случаи.
„С хората, които идват в градовете, за да работят, бихте очаквали, предвид нивото на санитарни условия, което имат, че големият убиец е водата“, казва Антман. Но това си остава донякъде неясна идея, интересна на теория, но трудна за доказване.
Антман разработи начин да го тества, използвайки подробна географска информация за повече от 400 енории в Англия. Има едно просто предположение в основата на нейното изследване: повече източници на вода в даден район вероятно означават по-чиста вода. Ако един източник беше замърсен, жителите на една енория можеха да отидат в друг. Нещо повече, ако хората бяха по-близо до изворите на реките – нещо, което Антман заключава от надморската височина на енориите – тази вода вероятно беше по-безопасна, отколкото в енориите по-надолу по течението.
Вече имало много неща, които да препоръчват чая като напитка на масите
Като присвои на енориите предполагаемо ниво на качество на водата, Антман може да види дали в райони с по-лошо качество на водата се наблюдава по-голям спад на смъртността от тези с добра вода.
От гледна точка на тестването на тази хипотеза ключовата дата е 1785 г., моментът, когато чаят внезапно става достъпен за огромното мнозинство от британците. Вече имало много неща, които да препоръчват чая като напитка на масите: можете да направите задоволителна напитка само с малко количество листа, листата могли да се използват повторно за множество тенджери и чаят е потенциално по-евтин от бирата, която се оказва скъпа както от сложния процес, необходим за производството му, така и от данък върху малца.
Но когато Законът за чая и прозорците от 1784 г. влиза в сила, данъкът върху чая преминава от 119% на едва 12,5% и потреблението на чай експлодира. До края на 18-ти век дори много бедни селяни са пили чай два пъти на ден, пише историкът на чая Алън Макфарлейн.
За да види дали тази промяна корелира с намалената смъртност, Антман сравнява смъртността преди и след този преломен момент. За това тя използва забележителната работа на демографите Е. А. Ригли и Р. С. Шофийлд, които в средата на 20-ти век събират енорийски записи от цяла Англия, обхващащи 1541 до 1871 г., включително смъртни случаи.
Както се очакваше, Антман установи, че смъртността е намаляла и в двете енории с добра вода и тези с лоша – но има значителна разлика в размера на спада. В енориите с лоша вода смъртността е спаднала с 18% повече от тези с добра вода.
Нещо повече, тя проучва дали смъртните случаи в Лондон от болести, предавани по вода, като „кървав поток“, и смъртните случаи от патогени, предавани по въздуха, като туберкулоза или „консумация“, са свързани с нивата на внос на чай. Наистина, смъртните случаи от пристъп намаляват, когато вносът на чай се повишива, докато смъртните случаи от туберкулоза остават 50 на 50.
Понякога съществуващото поведение на хората може да повлияе повече на здравето им, отколкото една изрична намеса
Тя също така провери дали смъртните случаи при деца – неизвестни, на тази или друга възраст, тъй като са големи потребители на чай – са се променили в Лондон с вноса на чай и установи, че не изглежда да има спад в смъртните случаи на тези възрасти две до пет.
Интересното е, че има лек спад в детската смъртност, вероятно отразявайки факта, че ако пиещите чай родители са имали по-малко диария, техните много малки деца също биха могли да бъдат малко защитени - въпреки че Антман посочва, че няма начин да се знае за разбира се.
За Антман, която работи предимно по въпроси, свързани с развиващите се нации, този естествен експеримент в Англия преди всички тези години отразява една фундаментална истина: понякога съществуващото поведение на хората може да промени здравето им повече, отколкото една изрична намеса.
Изграждането на повече тоалетни, разработването на по-добри водопроводни и канализационни системи и обучението на хората да поддържат стриктно разделение на питейната вода и отпадъчните води, всичко това могло да удължи живота на хората, ако подобни интервенции били широко разбрани и достъпни.
Но с относително малка промяна в навиците си, просто с увеличаване на поведението, на което вече са се радвали, хората изглежда са се защитили. Всичко това е част от удоволствието от обикновената чаша чай.
Източник: BBC
свързани новини
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !